Locatie: Europa-kade 10 | 6916 BG Tolkamer   •   Bekijk route
BEREIKBAAR OP:
U bent hier: Home  »  Informatie  »  Tolkamer en omgeving

Over Tolkamer

Tolkamer is een kleine plaats met circa 2.440 inwoners. De naam van het dorp komt uit de tijd toen schippers die vracht vervoerden vanaf Duitsland naar Nederland nog tol moesten betalen, de zogenaamde tol-kamer. Later moesten zij, tot het wegvallen van de Europese binnengrenzen (1 januari 1993), n.a.v. het zogenaamde Verdrag van Schengen op 14 juni 1985, bij de douane 'inklaren' dat wil zeggen ze moesten laten zien wat ze in/uitvoerden. Hierbij voerde de douane ook te water controles uit, waarbij gezocht werd naar illegale sigaretten, drank, drugs e.d.. Hierbij werden soms ook 'illegale' personen ontdekt. Na 1 januari 1993 was het voor schippers niet meer nodig om bij het passeren van de grens het douanekantoor te bezoeken, dit was één van de redenen dat zij niet meer in Tolkamer aanlegden. Daarnaast was het door de opkomst van de mobiele telefonie niet meer noodzakelijk om een telefoonaansluiting op het vasteland te zoeken. Contact met de werkgever kon nu ook vanaf het schip gebeuren. Dit betekende een aderlating voor de plaatselijke middenstand, aangezien veel schippers(vrouwen) de mogelijkheid benutten hier hun inkopen te doen. Voor 1993 waren er 13 cafés in Tolkamer, hierna waren er nog slechts 5 over.

Nu is Tolkamer bekend om de prachtige kade. Er komt nog steeds bootverkeer langs. U kunt heerlijk genieten aan de kade. Er staan genoeg picknickbanken maar er zijn ook veel horecagelegenheden, zo is hotel de Tolkamer ook gelegen aan de kade.

Op een steenworp afstand vindt u de Bijland. Een groot meer waar u heerlijk kunt genieten van diverse wateractiviteiten.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tolkamer

Omgeving

Hotel de tolkamer

Heeft u vragen? Neem dan contact op via onderstaande gegevens. Of stuur een bericht via het online formulier.
Europa-kade 10
6916 BG Tolkamer
Nederland
Vragen? Stuur een bericht!

Voorzieningen & services

Heeft u speciale wensen of bent u op zoek naar speciale voorzieningen? Wij houden hier graag rekening mee.
Huisdieren in overleg
Gratis WIFI
Betalen via creditcard
EHBO
Vrij parkeren
Slapen en ontbijt
Rookvrije omgeving
Diëten vegetarisch, veganistisch en /of glutenvrij
Routebeschrijving nodig?